- 920 g gewone tarwebloem
- 2 zakjes droge gist
- 1 tl suiker
- 15 g zout
- 500 ml lauw water
- 1½ el olijfolie en een beetje voor het kneden van het deeg
Alle ingrediënten mengen en dit tot een soepel deeg kneden.
Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt met de kneedhaken. Als het allemaal goed gemengd is dan kneed ik het op het aanrecht verder, wel even een drupje olijfolie op je werkblad uitsmeren.
In een met olijfolie ingevette schaal afgedekt met wat vershoudfolie op kamertemperatuur laten rijzen tot een dubbele volume. Ik heb het zo’n 2 uur laten rijzen bij kamertemperatuur.
Als je deeg in volume verdubbelt is sla of kneed je de lucht er uit en laat je het deeg een tweede keer rijzen, maar nu in de koelkast. Laat het deeg minimaal 8 uur in de koelkast rijzen, maximaal 48 uur.
Het deeg voor gebruik op kamertemperatuur laten komen, in 8 porties verdelen en dun uitrollen. Wil je een dikkere pizzabodem dan zul je minder porties uit dit recept halen en je deeg dus anders moeten verdelen in porties, bijvoorbeeld 6.
Voor het uitrollen kun je het beste semolina/tarwegriesmeel gebruiken omdat dat niet vastplakt zodat je je pizza makkelijk op je pizzasteen of bakplaat kunt schuiven. Zelf heb ik een bakpapiertje hiervoor gebruikt.
Het overgebleven deeg kun je uitstekend invriezen.
Inspiratiebron: Petra / BBQforum.nl
Hoi Suzanne,
Ik heb je pizza bodem gemaakt en hij is heerlijk. Ik ga hem nog een keer maken maar dan met knoflook, oregano en peterselie er in.
Groetjes,
Jessica
Dank je Jessica. Ik heb laatst per bodem een eetlepel pizzakruiden er doorheen gedaan, ook erg lekker. Maar jouw versie ga ik ook zeker proberen!