- varkensprocureur
- specerijenrub (bijv. de basis bbq rub)
- appelsap
Bekijk het stuk vlees en snij de losse stukjes vlees eraf. Het vet kan je gewoon laten zitten dit smelt tijdens het roken van het vlees.
Dep het vlees droog met keukenpapier en zet het vlees in de rub. Zelf hadden we ditmaal een gekochte rub maar qua geur moesten we gelijk denken aan de basis bbq rub die we ook voor de spareribs gebruiken.
Laat het vlees nu twee tot twaalf uur marineren.
Maak de barbecue gereed voor de indirecte barbecue manier en zorg ervoor dat deze een temperatuur heeft van rond de 110° C.
De barbecue moet lang branden, steek daarvoor slechts een klein gedeelte kolen aan en leg die bovenop een berg ‘koude’ kolen, dit noemt men de Minion Methode.
Gebruik bij dit recept ook een paar stukken rookhout. Wij hebben kersen en hickory (50/50) gebruikt. Daar het vlees lang gerookt dient te worden is het verstandig om wat rookhout tussen de ‘koude’ kolen te leggen.
Gedurende de barbecue sessie zullen ook de koude kolen geleidelijk gaan branden en daarmee het rookhout laten roken.
Nu de barbecue brandt en op temperatuur is gekomen moet je het vlees nogmaals in de rub zetten. Het is een groot stuk vlees dat goed in de rub mag zitten.
Het vlees moet nu langzaam garen naar een kerntemperatuur van 88° C. Een kerntemperatuurmeter is dus een must voor dit gerecht. Van Eric heb ik een hele mooie cadeau gehad, namelijk de Maverick ET-732. Het fijne van deze is dat hij zowel de temperatuur kan meten van de barbecue (dome temperatuur) als van het vlees. Daarnaast is deze draadloos en heeft een groot bereik.
Maar die van de Ikea doen het ook zeer goed.
Sluit de deksel, en nu begint het wachten. Probeer zo min mogelijk naar je vlees te kijken, Amerikanen zeggen if you’re looking you ain’t cooking. Vooral met onze barbecue – Broil King Keg – is dit een gegeven. Elke keer als je kijkt dan daalt de temperatuur maar je kolen krijgen ook weer zuurstof dus als je dan het deksel weer sluit dan krijg je weer last van een hittepiek.
Na ongeveer 6 uur op de barbecue is het tijd om het vlees wat in te sprayen met bijv. appelsap. Dat is het moment voor die foto.
Naar verloop van tijd zal je zien dat de vleestemperatuur niet meer zo snel stijgt, stil staat of misschien zelfs een graad daalt. Dit is normaal, het vlees zit nu in ”the zone”. Het bindweefsel wordt nu omgezet in gelatine waardoor het heerlijk mals wordt. Deze fase kan een aantal uren duren.
Nadat je vlees uit de zone is gekomen gaat de temperatuur gestaag naar de 88° C.
Haal het van de barbecue en laat het stevig gewikkeld in aluminium folie een uur rusten.
Na de rustfase trek je met een vork het vlees uit elkaar.
Pulled Pork is heerlijk op een (afbak)broodje. Traditioneel wordt het geserveerd op een zachte bol, met coleslaw en saus.
Het lekkerste is natuurlijk om de Pulled Pork gelijk te eten, maar je kan het ook prima invriezen.
Mocht het bij het opwarmen droog worden kan je dit verhelpen door een klein beetje cola toe te voegen.
Zelf vinden wij de Pulled Pork op een afbakbroodje het lekkerste i.p.v. een zachte bol.
Ook hebben we verschillende opwarmmethodes geprobeerd en de versie opgewarmd met wat ketjap manis en cayennepeper heeft bij ons de voorkeur.
Inspiratiebron: Remco en BBQforum.nl
Was errug lekker! Dank jullie wel voor die super lekkere maaltijd! 🙂
Hallo!
Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.
Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.
Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
Breng ons een bezoek!
Groetjes Magdalena
Volrecepten.nl