- ± 500 gram Spareribs per persoon
- BBQ (mop)saus naar keuze, bijv. Sweet Baby Ray's
- Basis BBQ Rub
Op de indirecte bbq laten we de spareribs 3 uur roken, daarna 2 uur inpakken in aluminium folie met daarin een beetje appelsap om vervolgens het laatste uur te zorgen voor een lekker korstje en smeren deze in met een mopsaus in het laatste half uurtje.
Voorbereidingen:
Spare Ribs hebben aan de binnenkant (hollekant) een vlies zitten, dit dient verwijderd te worden. Hierdoor kan de rub of marinade beter in je vlees trekken, laat je het vlies zitten kan dit tijdens het bereiden perkamentachtig worden en dat is niet zo lekker.
Wrik een stukje van het vlies los met je vingers, een vork of ander spits voorwerp. Trek het vlies van de Spare Rib, als het te glad is pak je het vlies vast met wat keukenpapier. Maak de Spare Ribs verder schoon, snijd friebeltjes e.d. weg, de kans dat deze friebeltjes verbranden op de bbq is groot en dat is zonde voor het gehele gerecht.
Het vet dat aan de bovenkant van je rib zit kan je rustig laten zitten, gedurende het roken zal dit wegsmelten en je vlees van smaak voorzien en voorkomen dat het teveel uitdroogt.
Spoel de ribben onder de kraan even af en dep ze goed droog met een stuk keukenrol.
Marineren / Rubben:
Nu je ribben schoon zijn kan je deze rubben, dit zal afhankelijk van het recept een natte of droge marinade zijn.
Laat de Spare Ribs een aantal uren marineren. Ik gebruik dus de Basis BBQ Rub.
BBQ opstelling:
We zullen dus de indirect bbq methode gebruiken: Onze gasbbq heeft 3 branders. Ik steek alléén de rechter brander aan en zet de Spare Ribs dan boven de linker brander. De kap gaat dicht en we zorgen voor een temperatuur tussen de 110°-120°
Rookhout:
Gebruik snippers rookhout om extra smaak aan je vlees te geven. Hier hebben we tot nu toe alleen nog de hickory gebruikt.
Aluminium appelsap pakketjes:
Na 3 uur op de bbq gerookt te zijn gaan we de Spare Ribs inpakken in aluminiumfolie met daarin een scheut appelsap.
Hierdoor zullen ze dus 2 uur lang in de appelsap mals gestoomd worden.
Laatste fase:
Nadat de ribben 2 uur in de appelsap gelegen hebben gaan we ze weer uitpakken. Dit doen we heel voorzichtig want de appelsap is zeer warm en de Spare Ribs zeer mals en dus zacht en ”breekbaar”.
De ribben gaan terug op de bbq voor het laatste uurtje waarvan we ze de laatste 30 minuten ze insmeren met een bbq/mop saus.
En dan is het genieten van het eindresultaat. Een heerlijke, bijna van het bot afvallende, Spare Ribs maaltijd!
Inspiratiebron: BBQforum.nl
Graag een datum in de zomer om te komen proeven…ze zien er lekker uit….groetjes Mams
Hoi Suzanne,
Het lijkt me erg lekker om de ribs te maken maar kun je dit ook in een combimagnetron maken? En wat bedoel je met een bbq/mop saus. Ik had van Astrid gehoord dat het zo lekker was. Trouwens een hele leuke site heb je! Groetjes Therese.
Hoi Therese, dank je! Combimagnetron is met ovenfunctie? Ja, dan kun je deze hierin maken via de ovenfunctie. Voor de rest gewoon qua temperatuur en tijden je aan het recept houden. Alleen natuurlijk niet de smokerbox gebruiken 😉 BBQ/Mop saus is een soort van glaceersaus, zelf te maken of bijv. die van Sweet Baby Ray’s. Is niet perse nodig hoor, je kunt ook gewoon wat knoflooksaus of dergelijke erbij serveren.