- 1 bakje roma tomaten
- 1 paprika
- handje vol basilicum (eigen tuin)
- handje vol peterselie (eigen tuin)
- 4 tl kruidenroomkaas
- zout en peper
Verwarm de bbq op 110°-120°, indirect bbq methode.
De bedoeling is om de groente te roken, wij gebruiken dus de smokersbox met daarin wat hickory rookhout.
Halveer de tomaten en de paprika en leg deze direct op het rooster. Wij gebruiken een groentemand voor op de bbq.
Na ongeveer een 45 minuten, klein uurtje halen we ze van de bbq en doen ze in een kookpan op de bbq of fornuis.
We verwijderen van de paprika de zaadlijsten, eventuele kroontjes van de tomaten laten we nog even zitten voor de smaak. De inmiddels fijn gesneden peterselie en basilicum doen we erbij in, samen met een snuf zout en peper en roeren het geheel goed door.
Ondertussen brengen we een groentebouillonblokje aan de kook in een klein steelpannetje om deze straks te gaan gebruiken om de tomaten/paprikapuree te verdunnen.
Als de tomaten kapot gaan en dus lekker zacht zijn is het tijd om ze te gaan pureren. Voordat we ze gaan pureren eerst even de kroontjes van de tomaten verwijderen. Omdat ik de groene paprika gebruikt heb (deze had ik nog over van de 3-mix de andere twee had ik gebruikt voor de gevulde paprika’s) en deze het minst zoet is heb ik maar een halve gebruikt om verder te verwerken in deze soep.
Ik zelf gebruik een blender maar een staafmixer zal het hier nog beter doen.
Eenmaal uit de blender heb ik deze gezeefd in een fijne zeef om alle pitjes etc. eruit te krijgen. Omdat het een vrij dikke ”puree” is giet ik er wat van de groentebouillon overheen om alles makkelijk erdoor gezeefd te krijgen.
Dit alles nog even op de bbq/fornuis (want soep moet goed heet zijn) en eventueel nog wat op smaak brengen met zout en peper.
Met het opdienen een theelepeltje kruidenroomkaas in het kommetje voor een wat zachtere smaak.
Inspiratiebron: BBQforum.nl